BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, December 15, 2010

Tiruan sana sini.....

Dalam berita semalam, 3,360 kicap tiruan dirampas..aku geleng kepala... Aduhai...apalah nak jadi ngan orang-orang ni... sampaikan kicap pun ada versi cetak rompak ya..isk isk isk... balik nanti nak check kicap kipas udang aku – ori ke tiruan..huhuhu

Sekarang ni banyak sangat barang-barang tiruan yang ada dipasaran...  daripada barangan elektrik, telefon, pakaian berjenama, aksesori, CD hinggakan jenama makanan pun ada tiruan. 


Kenapa agaknya ada banyak barang2 tiruan kat pasaran ya??? Aku rasalah kan, mungkin sebabnya.......................


1)    Ada permintaan lah kot..... 
Ye la, selalunya barang2 yang ditiru ni semuanya barang2 jenama terkenal... orang cakap Branded la...  Nak beli yang original mungkin tak mampu la kot, sebab harganya riban-riban (bukan kicap la kan..heheheh).  Tengok member sebelah pakai handbag Prada, jam tangan Guess, telefon Blackberry.. pedih la plak mata... Nak beli, takut miss soru..so carik yang cetak rompak la...bukan orang tau maaaaaaa

2)    Ada orang yang kreatif lah kot....
Orang-orang ni malas nak carik idea sendiri, tapi cukup kreatif nak buat magic..iaitu trace without trace (salin tanpa kesan)....  nak dapat skill ni, bukan semua orang boleh  buat.. sebab tu la, barang2 tiruan ni pun ada grading nya...

3)    Ada orang yang tamak lah kot...
Nak modal kecik tapi nak untung riban2... dari orang yang keluarkan barangan tiruan ni, ke pengedarnya...ke penjualnya  sampailah ke pembelinya..tamak!!! Sebab apa aku kata tamak?  Kalu takde pembeli yang nafsu tinggi ni, takkan ada la penjual barang2 tiruan ni kan... Kalu takde penjual yang nak untung banyak (beli seringgit jual sepuloh hinggit – sbb ada brand maaaaa), takkan ada orang yang nak keluarkan barang2 tiruan ni kan.. yelah, dah buat berkodi2 kalu  takde sapa nak jual, mana nak dapat untungkan...Yang keluarkan barang pulak nak amik jalan mudah, tak payah buat R&D, marketing & promotion.. tempekkan je jenama orang lain (macam kes kicap ni lah kan...).  Profit pulak tak payah declare... Emm..senang sangat lah kan.  Tapikan, mereka2 ni lupa sepandai2 tupai melompat, akhirnya jatuh juga ke tanah.. bila dah jatuh, baru mereka ingat orang tamak selalu rugi, bagai anjing dengan bayang2...

Aku tak tau lah orang lain kan... tapi aku memang tak berminat dengan barang2 tiruan ni, walaupun dari jenama antarabangsa yang terkenal.  Aku rasa takde feel kalau pakai barang yang tak ori ni... baik aku beli barang dari jenama biasa2 aja, yang aku mampu beli tanpa perlu merobekkan poket aku daripada beli barang dari jenama2 5star tapi made in Thai/China......

Amimarzsays  :  Kenelah sedar diri & ukur baju dibadan sendirikan....

1 comments:

AdiaLuze said...

Ala dik..menda2 tiruan ni, costnye kan tak mahal cam yang original...Sbb tu ramai sgt org yg suka buat menda2 ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...