BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, March 16, 2011

Love is in the air....

Allo there!!!

It’s a fresh day today! Enough with all the sad news and sobbing, here and there.  People said, “life  must go on”... I pray for my beloved Mak Long a fast recovery. Although we hardly seen each other and distance keeps us away, never in a second we forget about you. And my dear neighbour  Fiza, be strong and redha & have faith to Allah. Allah lebih sayangkan Arwah dari kita semua, ya....

Coming back to the office this morning, reveiced an email from a gud frenz, a story of love, short but very very sweet... bringing the memories of 7 years ago - the moment I learn what is LOVE, feeling the LOVE, celebrate the LOVE and sharing the LOVE with the LOVE one, and still until now is the only LOVE in my heart.. muah muah muah....Jiwang2!!!

Note : This email was sent by a frezz, from her frenzs’ frenz.. not sure who started the  emailing chain, but thanks to whoever wrote this nice piece of story – your writing makes who read, have a big SMILE on her/his face.  DOUBLE CHEERS!!!

                                         **************************************
Apa yang buat orang jatuh CINTA?

I’m very sure you all punya jawapan is cliché. Sebabnya – ”lawa, cantik, hemsem, body solid, barang baik all those thing la kan?” …so all that adalah yang membuatkan orang boleh jatuh cinta?

It maybe…tapi, you all pernah tengok tak odd couple?

Yang lelaki punya laa gemuk, yang girl cute slim.
Yang lelaki hemsem, yang girl hitam legam, hangus.
Yang girl putih melepak, yang lelaki pulak hitam legam? Haaa…I’m seriously met them, coz they are my friends. I know them!

So, apa yang menarik perhatian mereka sehingga tidak memikirkan sebab-sebab cliche tadi? What they told me, :-
  • “Kalau lawa or hemsen sangat, nanti orang kebas!”  
  • “tak tahu mengapa minat yang hitam!”  
  • “Gemuk dia tu buatkan dia nampak cute.”  
  • “Kalau lelaki putih nampak tak macho.”
 
Hah, ambik kau…hahaha macam-macam jawapan dia orang ni, ingat yang hemsem dan lawa je boleh menarik orang jatuh cinta? Yang sebaliknya pun boleh tau

Alright, untuk you all punya reference, all those answers by the couples, to me itu hanya lah sekadar jawapan spontan yang mereka tidak fikir pun sebenarnya.

The actual fact is
, kata Psychologist Mark Kristal from the University of Buffalo, USA, “There are several types of chemistry required in romantic relationships”  - Ada beberapa jenis chemistry atau rasa getaran atau magic atau karan letrik statik yang boleh menarik seseorang untuk jatuh cinta :-

1.BAU-BAUAN – Yes, sesetengah dari kita suka bau-bauan dari bunga, something like roses ke. Dari bau bunga ni masing-masing boleh khayal dalam cinta. Some of them pulak, dari wangian lavender. Sekali the girl memakai wangian lavender, so yang hitam legam pun sudah tidak menjadi persoalan.

Some girls pulak, suka dengan bau badan lelaki… kadang-kadang, bau badan lelaki ni punyalah amat busuk, tetapi to his girl…yang ketiak busuk itulah menjadi kegemaran hiduannya…haaaa…tu yang duk panggil “My Buchuk!”

2.NAFSU – Haa, ini susah nak cakap, tak boleh nak diajar. Ianya ada di dalam diri masing-masing. Bukan minta naik nafsu pun, tetiba je bila kita berdiri depan dia yang kita tak suka pun, mulai nafas terlemas-lemas, tersekat-sekat…breathless.

Tak buat apa pun…hanya bertentang mata, senyum…that’s all. Terus berderau darah, orang Kelantan kata, “Marhi raso rrhhaaaaaa!!!” huhuhu…tak cantik ke, tak hemsem ke…semua bertukar jadi MANIS!

3.OTAK -  Ini bersangkut dengan hormon dalam diri. Hormon akan memberitahu bahan kimia yang ada dalam badan ni tak serasi dengan dia ni tetapi selesa dengan yang itu. Apa nak buat? Otak dah rekomen macam tu…hati surely terima lah kan.

So, apa yang penting nak cakap di sini, sebab selalu sangat orang bertanya, “Mengapa dia tidak cinta saya lagi, or dia tak nak kat saya ke? Or Macamana nak buat dia jatuh cinta dengan saya?”

Well, apabila seseorang yang you all sangat harapkan untuk jatuh cinta tetapi tidak menjadi…of all you know, it is not because of you personally. Maybe you sudah lakukan yang terbaik dalam hidup you tetapi…tiada BAUAN yang serasi, tiada NAFSU semulajadi yang menarik, dan mungkin tiada hormon yang memberitahu OTAK nya yang anda adalah cintanya…

Semua ini tidak dikawal oleh orang yang anda minati itu, tetapi semuanya sudah ada didalam diri masing-masing sejak azali. So, kalau dia tak berminat tu, or dia kata nak ambil masa ke, or dia nak berkawan sahaja tu…that is mean TARIKAN SEMULAJADI itu sebenarnya tidak ada. Jadi, tak perlulah bersedih.

Pastinya anda akan menemui seseorang yang mempunyai ketiga-tiga perkara itu terhadap anda sekiranya you benar-benar percaya!… I tell you once you jumpa…you akan terus tahu that he or she is YOURS

Amimarzsays : berdebar2 bila dilamar Mr Hubby...
!

2 comments:

Mas said...

wahhh sudah tukar jadi doc love kah? ihihihihi....

amimarz said...

@Mas: emm.. ada talent ke? hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...