BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, March 26, 2011

Bubur Nasik untuk orang sakit gigi


Bubur Nasik & lauk 3 serangkai


Mood pagi Ahad yang lemau.  Berkemas ala kadar je, yang lainnya lepak depan TV.  Tapi bukanlah tengok TV pun (sebab TV dah ditawan oleh Buchuks...)


Layan FB & blog, tapi malaslah pulak nak buat BW....  Tetiba teringat Bubur Nasik yang aku buat...  Sedapnya...  Bubur nasik ni aku masak plain je, cuma tambah garam sikit sebagai perasa.  Lauk-lauknya aku masak berasingan.. Yang pastinya, kalau buat bubur nasik, misti ada ikan masin goreng dan lobak asin goreng.  Ayam masak cendawan tu kira BONUS lah, bergantung ikut mood aku. 


Ayam masak cendawan - Bahan2nya

1 keping dada ayam, di potong dadu
1 batang lobak merah
2 biji cendawan kering shiiitake, dihiris
1/4 biji lada banggala merah
1/4 biji lada banggala hijau
2 ulas bawang putih, ditumbuk
1 inci halia, dihilis halus
4 biji cili padi
2 sudu sos tiram
garam secukup rasa


Cara memasak.

1.  Panaskan minyak, masukkan bawang putih, halia dan cili padi.  Bila dah naik bau, masukkan ayam.
2.  Bila ayam dah masak, masukkan cendawan  shiitake, labok merah, dan lada banggala.  Tambahkan sedikit air semasa menumis.
3.  Masukkan sos tiram dan garam secukup rasa.

Senang je kan... 


Amimarzsays :  apa nak buat ari ni ya????





5 comments:

intan morsalin said...

askm...
sape yg sakit gigi tu...
dap lak nmpak ade kicap kat bubur tu..eheheh..
ekceli dtg ziarah cni n trus follow..ekeke...tq sbb BW kat blog sya yer

AdiaLuze said...

Sedapnye ... Org yang tak sakit gigi ni (nauzubillah ... mintak dijauhkan la) nak cuba gak la buat ... Hehehe

amimarz said...

@ Intan Morsalin : Mr Hubby yg sakit gigi... sama-sama kasih ya.. selamat berkenalan...

@Adialuze : Sedap!! Org yang tak sakit gigi yang makan banyak! hehehe. Silalah try resepi ni ya :)

YAYA AZURA said...

org tak sakit gigi pun rasa nak makan nie..

jom jawab tag:
http://diariibuwafiq.blogspot.com/2011/03/contest-anakku-menangis-comel.html

amimarz said...

@ Yaya Azura - mmg selalu gitulah, org yg tak sakit yg selera nak makan..hehehe

Insyaallah, nnt kita join ya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...