BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, April 16, 2011

Hari masak-memasak dan makan-makan, tak hingat!!!

Emm... baru abis tengok Konsert Akademi Fantasia.  Buchuks pun dah tido, so relax la sikit.  Bolehlah berehat-rehat dan berblogging ya.



Penat betul hari ni.. dari mula celik mata sampailah sekarang, ada je kerja yang nak dibuat.  Kadang-kadang rasa, pergi kerja pun tak sepenat duduk di rumah.  At least kat office kita kerja ikut job description (JD) kita, dan JD ni selalunya specific dan terhad.  Tapi, kerja kat rumah ni takde batasan dan had... apa yang patut dan perlu dibuat, kene lah dibuat... SENDIRI...huhuhu.



Lunch hari ni aku masak nasi ayam...  Menu paling ringkas dan senang untuk dibuat.  Satu lagi, aku suka masak nasi ayam sebabnya aku tak perlu masak makanan lain untuk Buchuks.  Diorang ni makan memilih..  Pedas sikit tak boleh, masak lemak pun tak boleh... masak kicap pun tak makan. Sampaikan aku selalu pening nak pilih menu apa untuk dimasak. 






Emm... ni lah rupa nasi ayam yang aku masak siang tadi...  Aku masak nasi ayam ni guna beras Jasmine Basmathi.   Kalau nak bandingkan, masak guna beras biasa dengan beras basmathi ni, of course lah sedap lagi guna beras basmathi ni.  Beras mahal lah katakan.  Kalau masak nasi lemak dan nasi carrot pun sedap jugak!!!






Hah, nampak tak, panjang-panjang nasi ni lepas dimasak.  Dahlah saiznya lebih besar & panjang dari saiz beras biasa, nasinya jugak peroi.  Tu yang jadikan nasi ni lebih enak.  Sebelum ni, aku pernah guna beras Faiza Basmathi Moghul.  Compare antara keduanya, beras Jasmine Basmathi ni kene rendam lebih lama sikit sebelum nak dimasak, antara 10-15 minit.  Berbanding dengan Beras Faiza, rendam 5 minit pun dah ok. 


Mula-mula cuba masak pakai beras basmathi ni, aku tak tau pun kene rendam dulu (sebenarnya kat paket tu memang dah tulis cara-cara memasak, aku je yang tak terbaca..hahaha).  Bila masak , nasinya tak berapa tanak...  Dah jadi satu kerja , kene kukus nasi tu untuk betul-betul tanak.  Penat den.  Nasib baik member office bagitau, kene rendam sekejap supaya beras tu kembang.  So, bila aku rendam, barulah dapat hasil yang memuaskan.. yummy!!!


Petang tadi, aku sempat balik rumah Mak kejap.   Kebetulan, masa tu Mak ada kat kebun, tengah siram pokok-pokok sayur dia.  Aku apalagi, ambil kesempatanlah.  Ambil apa-apa yang patut!  hahaha  Seronok, tolong petik sayur-sayuran ni.. Yang paling seronok, tolong angkut bawak balik rumah sekali...hahahah





Bunga kantan dan daun kesum yang aku ambil dari kebun.  Macam ada keinginan nak buat laksa, sebab tulah aku standy awal-awal bahan-bahannya.  Mana tau, esok lusa sempat nak masak, semuanya dah ready.  Cuba tengok bunga kantan tu, cantikkan macam bunga tulip pun adakan.. heheheh






Hah, ni pulak buah roselle.  Buah roselle ni kita boleh buat jus, sedap tau!!!  Rasanya masam-masam manis, macam ribena.  Jus roselle ni pun memang bagus.  Banyak khasiat yang ada didalamnya.  Antaranya ialah sebagai agen anti penuaan, anti kanser, resdung (alergi) dan asma.  Ia juga boleh mengurangkan stress. 



Kat kebun Mak, ada dekat 20 batang pokok roselle ni.  Aku pun ada tanam jugak kat Senawang ni, tapi buahnya masih kecik lagi.  Belum boleh dipetik.  Rezeki akulah dapat buah roselle ni, sebabnya kalau lambat sikit, dah selamat dipetik Ateh pulak... hahahah.  Esok je lah aku buat jus roselle ni.  Nanti aku buat entry khas cara-cara nak buat jus roselle ni ya.








Pucuk ubi pun sempat aku kebas dari kebun Mak... hahahah.  Sebenarnya, tadi nampak ada sambal bilis tauchu kat dapur.  Tu yang teringin nak cicah dengan pucuk ubi ni.  Memang peveret aku, pucuk ubi(dicelur) cicah dengan sambal bilis.  Terliur den!!!  So, aku pun petiklah pucuk ubi ni kat kebun tadi... Pulak tu, Mak suruh aku tapau sambal bilis tu skali, sebabnya Ayah & Ateh makan malam kat luar.  Daripada membazir, Ai pun TAPAU je lah.. hahahah (rezki jangan ditolak....)






Ni bukan daun sireh ya.  Ni adalah daun kaduk... rupanya seakan-akan sama, tapi bau dan rasanya berbeza.  Daun kaduk ni boleh dibuat ulam.  Kalau buat nasi kerabu, memang sedap kalau letak daun kaduk.. Aromanya menambahkan selero!!!  Tapi, aku bukan nak buat nasi kerabu....  Agak-agak apa aku nak buat dengan daun kaduk ni ya???






Jeng-jeng-jeng, hah! Nilah rupa daun kaduk yang aku petik tadi, lepas digoreng.  Daun kaduk ni aku goreng dengan tepung.  Sepatutnya pakai tepung Gogi, tapi disebabkan kat rumah takde tepung tu, aku pun pakai tepung jagung & tepung gandum untuk buat bancuhannya.  Lepas di goreng dengan tepung, rasanya rangup sekali.






Daun kaduk goreng tu tadi, dimakan dengan kerabu.  Bahan-bahan kerabu tu adalah kacang, udang kering, cili, bawang besar dan limau nipis.  Caranya lebih kurang macam makan meung kam, cumanya takde kuah manisan.  Meung kam ataupun kerabu kaduk goreng, dua-dua pun sedap!!!  Me loike very-very much!!!  (tu yang tak layan Konsert AF, dok sibuk kat dapur goreng daun kaduk!!!)


And now, me already tired!!!  Very-very tired!!! Me wanna sleep.....  till then.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...