BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, October 28, 2010

Mula langkah pertama.....

Akhirnya, siap  juga blog ni.  Walaupun susah2 ayam, misi menyiapkan nyer selesai jugak.  Tenkiu2 to kazen Sunnies Mas (penasihat  baeekkkkkkkk punya!!!)  Amacam, ok tak?  Kalu nak bagi komen sila2 kan la yer...hehehe

Masa sibuk2 perah otak carik idea & meng’edit’ blog ni, hubby pun sibuk2 la mencelah, buat apa tu? Utk apa blog ni..nak tulis apa? Nak tulis pasal Public Mutual ke? Ke ada business online? Berapa banyak soalan daaaaaaaa...hehehehe

Blog ni cuma 1 platform utk bercerita, berkongsi tentang apa saje... kisah benar ke, kisah rekaan semata2 ke, idea & pandangan ke, suka duka ke, pujian & keluhan ke, minat & impian ke, peluang berniaga ke.... apa saja yg terlintas di kepala ni, asalkan tak menyinggung mana2 pihak & tak menyimpang dr ajaran Islam. Dan blog ni jugak bukanlah utk memburuk2kan org lain jauh sekali memfitnah..dosa tau!!! Tuhan marah..tak sanggup ai..huhuhu

Kenapa tajuk blog ni Sambal pecal manisan kabung? (ikut suka ati ai lorrrrrr..dush!! dush!! dush!!) Agak2 marah tak cik abang, bila dengar jawapan gitu...heheheh

Pecal is my one of favourite dish... al maklumlah, aku ni keturunan Jawa. Lahir & tinggal dlm lingkungan masyarakat Jawa tp cuma bisa ngomong jowo setitik2 waie...huhuhu.  Yang buat pecal ni sedap ialah sambal nyer... kalu cukup sume bahan2, cukup rasa pedas, manis, masin & lemak nyer, baru la kaw2 pecal tu!!!  Kencur @ cekur adalah bahan wajib utk buat sambal pecal ini...takde cekur, kira fail la sambal pecal tu..Bila bab makan memang follow tekak jawa 100% - pecal, tempe, kluban, nasik ambeng dan byk lg..yum yum, tak mau citer byk bab2 makan ni..kang aku sendri yg terliur plak.

Manisan kabung atau gula kabung pulak amat popular di kampong hubby – Kg Chat, Benta. In fact mak mertua aku ni salah seorang pengusaha gula kabung yang terkenal di kampong nya. Dia punya gula kabung mmg diakui berkualiti dan sedap...kasik puji2 skit, nnt buleh tapau gula kabung byk skit ya mak...heheheh.  Gula kabung ni amat sesuai utk buat dodol, bubur/pengat, agar2, kuih muih.  Tambahkan dalam masakan pun sedap jugak!!! Tak caya, cuba try sendri.

So, bila rasa manis, masam, masin dan pedas ni seimbang & cukup rasa dlm masakan kita, barulah siyok!!! Sama la dengan life ni, ada masa gembira, ada masa sedih... in between  kadang2 terkelat, termasam pun ada gak. Sedang kan lidah lagi tergigit........

Amimarz says : Salam perkenalkan di blog Sambal pecal Manisan kabung!!!

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...